Ga naar de inhoud

Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen officieel van start

 

De stichting Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen (NCE) is sinds begin dit jaar officieel van start. Op www.erfgoedopleidingen.nl is alle informatie over erfgoed- en restauratieonderwijs overzichtelijk bij elkaar gezet.

Op de site zijn opleidingen, cursussen en docenten probleemloos vindbaar. Handig, want bij veel opleidingen zijn de open dagen al weer begonnen. In één oogopslag is te zien waar de opleidingen gegeven worden, uit welke disciplines gekozen kan worden en op welke niveaus leerlingen en studenten de opleiding van hun keuze kunnen volgen.

Meer waardering

Voorzitter Willemijn Maas van het Nationaal Restauratiefonds vindt, dat het vakmanschap in de restauratiebranche meer waardering verdient. Volgens haar kampen ambachtelijke beroepen met een imagoprobleem. “Terwijl iedereen mooi metselwerk, houtwerk en glas-in-lood enorm waardeert”.

Zelf heeft Maas, ambassadeur van het NCE, de liefde voor cultuur en ambacht met de paplepel ingegoten gekregen. Haar oma en moeder waren echte handwerksters, vooral weven was hun passie. Maas overwoog zelf de opleiding textiele werkvormen te volgen, maar kwam niet verder dan de vooropleiding. De liefde voor het ambacht echter bleef.

Loopbaan

Meerdere wegen leidden Willemijn Maas naar het Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen. Voor haar voorzitterschap van het Nationaal Restauratiefonds was ze acht jaar directeur van de AVRO, die zich in die tijd profileerde als dé omroep voor kunst en cultuur. Zo zond de AVRO het programma Restauratie uit, waarbij verschillende opknapprojecten streden om een subsidie van een miljoen euro. Ook heeft Maas jarenlang ervaring in het onderwijs, vooral op het gebied van vernieuwing in het hbo.

Bij het NCE komen de lijntjes bij elkaar. Maas: “Het is jammer dat de lts is afgeschaft. Kinderen die in praktijkonderwijs goed kunnen meekomen, kunnen dat niet in het theoretischer vmbo en belanden nu veelal in het speciaal onderwijs. Het is zonde dat praktijkonderwijs, het werk met de handen, niet gewaardeerd wordt, terwijl mensen daar prima hun boterham mee kunnen verdienen. Voor ambachtelijk gemaakte producten is gelukkig wel grote waardering”.

Voorlichting

Dat de restauratiesector haar krachten bundelt en zich gezamenlijk inzet voor goed restauratievakonderwijs juicht Maas van harte toe. Om te zorgen voor een grotere instroom van leerlingen adviseert ze te beginnen met voorlichting op vmbo-scholen en zelfs al op basisscholen.

“Om de restauratieberoepen aantrekkelijker te maken voor jongeren moet je een lange adem hebben en gezamenlijk een lobby voeren”, vermoedt de NCE-ambassadeur, “je zou kunnen kijken naar niet-westerse landen, hoe handwerk daar gewaardeerd wordt. Ook in Duitsland en in Italië staat vakmanschap in hoog aanzien. De restauratieberoepen en -opleidingen verdienen wat mij betreft grote waardering. Ik zet mij daar graag graag voor in”.

Foto: Stichting Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen, partner Vakgroep Restauratie