Ga naar de inhoud

Muurschildering Piet Hein ontdekt achter graftekst

Tijdens de restauratie van het grafmonument van Piet Hein in de Oude Kerk te Delft is een bijzondere ontdekking gedaan. Achter een plaat met de graftekst hebben restauratoren een muurschildering van de zeevaarder (1577 – 1629) aangetroffen. Het is een afbeelding van Hein zittend in geknielde houding met de ogen omhooggeslagen.

Hoewel de schildering, een zogenoemde priant, beschadigd is – vooral boven de neus en op het voorhoofd – blijft de veroveraar van de Spaanse zilvervloot herkenbaar. Aan weerszijden van Piet Hein zijn zuilen te zien, maar het is niet bekend of die oorspronkelijk bij de beeltenis hebben gehoord.

Schilder en opdrachtgever

Specialisten denken dat de schildering mogelijk in 1635 is gemaakt in opdracht van Piet Hein’s weduwe: Dit omdat zij indertijd gedreigd had zelf een monument op te richten als de Staten-Generaal dit niet snel zouden doen.

De schilder zou Hendrick van Vliet kunnen zijn, die bekend is van zijn kerkinterieurs (waaronder die van de Oude Kerk) en zijn portretten. Net als de weduwe woonde hij aan de Oude Delft, vlakbij de kerk.

Onduidelijk is of de schildering zichtbaar zal blijven of dat de plaat er weer overheen gaat als het monument in ere wordt hersteld. Hierover moet nog overleg plaatsvinden tussen verschillende partijen.

Restauratie in voile gang

De restauratie van het grafmonument van Piet Hein, waarmee in maart een begin is gemaakt, is intussen volle gang. Steen voor steen wordt het gedemonteerd. Bij ieder onderdeel wordt duidelijker hoe het monument is gemaakt en welke technieken zijn gebruikt.

Het publiek kan gedeeltelijk meekijken door een kijkgat in een wand, die deel uitmaakt van de expositie over de zeevaarder in de Oude Kerk. De tentoonstelling is te zien tot het moment dat het grafmonument weer op zijn vertrouwde plek zal zijn teruggeplaatst.

Benefietconcert

Op 7 juni wordt een benefietconcert gehouden met medewerking van de Marinierskapel der Koninklijke Marine. De opbrengst is bedoeld voor de restauratie van het grafmonument. Daarnaast zorgt de bijzondere vondst van de afbeelding van Piet Hein ervoor, dat extra geld nodig is om de unieke schildering op een goede manier te onderzoeken en te documenteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.