Ga naar de inhoud

Mogelijk stadspoort opgegraven in Leiden

Bij werkzaamheden aan het Noordeinde in Leiden is een opmerkelijke vondst gedaan. Bij het weggraven van aarde onder de weg kwamen muurresten tevoorschijn op de hoek met de Rembrandtstraat. Het lijkt te gaan om overblijfselen van een oude stadsmuur met een torentje.

“Een geweldige ontdekking”, reageert bestuurslid Jan-Jaap de Haan van de historische Vereniging Oud Leiden. “Ik ben al met Chrystel Brandenburgh wezen kijken”.

Brandenburgh is als senior archeoloog verbonden aan Erfgoed Leiden en Omstreken (ELO). Op de ELO-website geeft ze nadere uitleg. De Haan hoopt dat het om een echt historische ontdekking gaat: “Op basis van bestaand kaartmateriaal worden de voorste of buitenste hoektorens altijd buiten de stadsmuur verwacht. Ze zijn echter bij eerdere opgravingen in 1985 niet aangetroffen”.

Geschiedenis herschrijven?

Als over enige tijd aan de overkant van het Noordeinde ook een dergelijke hoektoren gevonden wordt, dan is het volgens De Haan waarschijnlijk dat de geschiedenis herschreven moet worden. “Dan moeten we uitgaan van een andere, meer naar binnen gelegen plek voor de torens”, aldus het bestuurslid van de historische Vereniging Oud Leiden

Op de archeologische kaarten van Leiden die tot nu toe bekend zijn, staat de middeleeuwse stadspoort, die vier ronde hoektorens had, altijd vóór de stadsmuur ingetekend en niet erachter.

Witte Poort

Mocht het gaan om resten van een oude stadspoort, dan moet het volgens De Haan de Witte Poort zijn die op die plek stond. “De onderzoeksvraag is of dit inderdaad de betreffende toren is, maar dan op een andere plek dan de onnauwkeurige kaarten suggereerden of gaat het om een ander onbekend bouwwerk”.

De gemeente heeft mede vanwege de vondst permanente archeologische begeleiding op het project gezet. Om de resten te beschermen, zijn ze voorlopig afgedekt met zand.

Extra leuk

Voor Oud Leiden is de ontdekking extra leuk. De historische vereniging werkt al enige tijd aan een project om de verdwenen stadspoorten te visualiseren. “Dit helpt om meer belangstelling voor de poorten te genereren”. Oud Leiden wil in het najaar een lezing aan de opgraving wijden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.