Ga naar de inhoud

Luikenproject oude boerderijen succesvol  

Het door de Boerderijenstichting Achterhoek geïnitieerde Luikenproject is bijna afgerond. In de zeven deelnemende gemeenten Doetinchem, Bronckhorst, Oude IJsselstreek, Berkelland, Oost Gelre, Aalten en Winterswijk zijn tot nu toe 43 boerderijen voorzien van opgeknapte of nieuwe luiken.

Begin vorig jaar begon de uitvoering van het LEADER-Achterhoek Luikenproject van de Boerderijenstichting. Bij de deelnemers gaat het om zo’n 450 luiken en een totale investering van ruim 220.000 euro.

Op de website van de boerderijenstichting staan al die boerderijen afgebeeld met een foto van het aanzicht van het woongedeelte. Ook is te zien dat de deelnemers verspreid zijn over de regio, www.bsachterhoek.nl/luikenproject/deelnemers-luikenproject/.

Weer interessant

Vroeger hadden alle boerderijen in de Achterhoek luiken. Daarmee hielden de bewoners in de winter de kou en in de zomer de hitte buiten. Veel luiken zijn de afgelopen decennia verdwenen, omdat de isolatie van de boerderijen steeds beter werd. Luiken waren hiervoor niet langer nodig.

Daar wordt vanwege de energietransitie vandaag de dag anders tegenaan gekeken. De boerderijenstichting vindt het belangrijk dat het karakter van het regionale landschap behouden blijft. Luiken horen bij de oude boerderijen. Behalve nuttig, zijn ze beeldbepalend. Met het Luikenproject van de Boerderijenstichting wordt het aanzicht van weleer teruggebracht.

Kostenpost

Echter, voor de boerderij-eigenaren zijn luiken een grote kostenpost. Dankzij de ondersteuning vanuit LEADER-Achterhoek en van de zeven gemeenten in het Oost-Gelderse konden zij de luiken aan hun historische boerderij vervangen, herstellen of opnieuw terugbrengen in originele staat.

Gevolg: aan het eind van het project is de Achterhoek weer een stuk mooier. Dat wordt in juni gevierd met een afsluitende bijeenkomst met de deelnemers en genodigden.

Foto: Het in Ruurlo gevestigde Klein Elschot, een van de 43 boerderijen met gerestaureerde luiken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.