Ga naar de inhoud

Groen Kruis wint tweede Gruune Schup GruunRant

Groen Kruis heeft de Gruune Schup, een prijs voor een initiatief dat werkt aan de doelstellingen van GruunRant, in de wacht gesleept. Met het gebiedsprogramma werkt de Belgische provincie Antwerpen met partners aan het verbinden van open-ruimtegebieden in de verstedelijkte rand rond Antwerpen. GruunRant reikte de Gruune Schup voor de tweede keer uit. De vereniging eert ermee personen of organisaties die haar visie rond behoud, versterking en verbinding van de groene gebieden rond de stad Antwerpen mee in praktijk brengen. Gedeputeerde Luk Lemmens nam de prijs op 15 juni in ontvangst.

Vereerd

“Met Groen Kruis werken we in een dicht bebouwde, verstedelijkte omgeving rond Antwerpen. Toch is er nog open ruimte te vinden, zij het versnipperd over het grondgebied. Onder meer lintbebouwing, snelwegen, kanalen, woonwijken en bedrijventerreinen snijden de groengebieden van elkaar af”, aldus Lemmens, die zich met de erkenning van GruunRant vereerd toonde.

“Wil je opnieuw verbindingen maken tussen de overblijvende open ruimte, dan moet je sowieso met alle betrokken partijen aan tafel gaan. Daarom is een samenwerkingsverband zoals dat van Groen Kruis zo waardevol. Vanuit de provincie Antwerpen zorgen we voor de coördinatie van het geheel. Daarnaast zetten we de expertise in van onze eigen diensten, zoals Ruimtelijke Planning, Integraal Waterbeleid en Duurzaam Milieu- en Natuurbeleid”.

Partnerschap

Groen Kruis is als gebiedsprogramma actief in zeven districten en gemeenten: Deurne, Ekeren, Merksem, Schilde, Schoten, Wijnegem en Wommelgem. Naast de lokale besturen maken het Agentschap voor Natuur en Bos, Departement Omgeving en het Regionaal Landschap de Voorkempen deel uit van het partnerschap.

De provincie Antwerpen waakt als coördinator over de overkoepelende visie van Groen Kruis en zoekt naar projecten, financieringsmiddelen en lokale partners om die visie ook op het terrein uit te voeren. Op die manier is Groen Kruis de motor achter acties die er voor zorgen dat de open ruimte in de verstedelijkte rand stap voor stap weer verbonden geraakt.

‘Terechte winnaar’

“Groen Kruis is een terechte winnaar van onze Gruune Schup”, vindt Paul Lermytte, voorzitter van GruunRant. “We hadden altijd al een fijne samenwerking met de provincie Antwerpen en sinds de komst van Groen Kruis is dat alleen maar verbeterd. Onder coördinatie van de provincie slaagt Groen Kruis erin gemeenten, overheidsdiensten en burgerbewegingen aan tafel te krijgen en dingen echt te verwezenlijken. De ideeën van GruunRant en Groen Kruis zijn erg gelijklopend, maar zij hebben andere mogelijkheden dan wij om die ideeën ook mogelijk te maken”.

Vallei Laarse Beek

Vier grotere waterlopen in het Groen Kruis-gebied vormen een belangrijke basis voor het toekomstige netwerk aan verbindingen. Voor Groot en Klein Schijn en voor de Antitankgracht lopen al grotere samenwerkingen, de vallei van de Laarse Beek ontbrak tot voor kort op het lijstje.

De Laarse Beek ontspringt in Brecht en loopt grotendeels volgens de grens van Brasschaat en Schoten om uit te monden in Ekeren, in de Verlegde Schijns. Hoewel in het valleigebied heel wat waardevolle, aparte projecten gaande zijn, liggen er nog veel bijkomende kansen voor ecologische verbindingen, waterberging en zo meer.

Groen Kruis begint daarom een ontwerpend onderzoek voor de volledige vallei van de Laarse Beek. Die studie brengt de huidige situatie in kaart, door onder meer grondwaterwinningen, pijpleidingen en afvalstorten te lokaliseren. Ook wordt nagegaan welke dier- en plantensoorten er ‘van nature’ zouden kunnen voorkomen. Voor de knelpunten in het gebied worden concrete en haalbare oplossingen ontwikkeld. Daarbij bouwt Groen Kruis voort op bestaande analyses zoals Plan Bunzing van GruunRant.

Projecten Groen Kruis

De werking rond de Laarse Beek is een van de vele projecten die Groen Kruis opzet in het gebied. De projecten variëren van kleinere acties zoals boombruggen voor eekhoorns in Deurne, Schilde, Schoten en Wijnegem tot meer complexe programma’s als de ecoverbindingen tussen Bospolder en Oude Landen in Ekeren.

Naast het verbinden van bestaande groengebieden zoekt Groen Kruis actief naar kansen om bijkomend groengebied te creëren, onder meer door te kijken naar onthardingsprojecten. Zo zit de ontharding van de Ferdinand Verbieststraat in Ekeren in de pijplijn.

Lemmens: “De projecten hebben een positieve impact voor de mensen. De bewoners in het Groen Kruisgebied meer toegang tot het groen in hun buurt. We richten bestaande open-ruimtegebieden ook anders in, waardoor we de gevolgen van klimaatverandering beter kunnen opvangen. Tenslotte zoeken we naar kansen om te ontharden en zo overvloedig regenwater op te vangen. Samen milderen zulke maatregelen de plaatselijke temperaturen en verminderen de kansen op wateroverlast. Ook dieren en planten varen daar wel bij”.

De Gruune Schup krijgt in het provinciehuis van Antwerpen een ereplaats.

Foto: Gedeputeerde Luk Lemmens (rechts) ontvangt de Gruune Schup-prijs voor Groen Kruis. Onlangs was hij nog op de ecostrook over het Albertkanaal, voor de symbolische eerste schep van het monitoringsprogramma van Groen Kruis (foto provincie Antwerpen).

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.