Ga naar de inhoud

Geld voor studie naar cultureel erfgoed kerken

Pas afgestudeerde masterstudenten kunnen voor de tweede maal een gooi doen naar het in 2022 gelanceerde Titus Stipendium, geïnitieerd door een alumnus Kunstgeschiedenis van de Rijksuniversiteit Groningen. Doel is het bestuderen en onder de aandacht brengen van het cultureel erfgoed van de Groninger Kerken. Deelnemers mogen onderzoeksprojecten voorstellen die de kennis over het erfgoed van de stichting vergroten.

Het Titus Stipendium wordt gedurende tien jaar elke twee jaar toegekend. Het beoogt onderzoek naar het erfgoed van de Groninger Kerken te ondersteunen met een focus op roerend erfgoed, zoals meubilair en kerkzilver. Ook wil het jonge, talentvolle onderzoekers (tot dertig jaar) de kans geven hun kennis en vaardigheden te ontwikkelen, wat een springplank kan zijn voor grotere onderzoeksprojecten.

“Met het Titus Stipendium hoop ik jonge onderzoekers op weg te helpen in hun professionele ontwikkeling”, zegt naamgever prof. dr. Titus M. Eliëns.

Titus Stipendium 2024

Het stipendium bedraagt 15.000 euro voor een onderzoek van zes maanden en de voorbereiding van de publicatie (één maand). De resultaten worden gepubliceerd in een artikel voor het tijdschrift Groninger Kerken.

Andere vormen van bekendmaking, zoals een lezing, blogpost, of een andere overeengekomen wijze van presenteren, zijn ook welkom. Het is wenselijk dat de ontvangers hun bevindingen publiceren voor een breder wetenschappelijk publiek.

Patty Wageman, directeur van de Groninger Kerken: “Door het Titus Stipendium kan het onderzoek naar de Groninger kerken in hun cultuurhistorische context en in Europees verband verder gestimuleerd worden”.

Voorwaarden

  • Voorstel maximaal 1.000 woorden;
  • Onderzoeksvoorstel aanleveren in het Nederlands;
  • Een interview met de kandidaten kan deel uitmaken van deze procedure;
  • Duur van het onderzoek: 6 maanden en 1 maand voorbereiding voor publicatie(s);
  • Publicatie in tijdschrift Groninger Kerken naast andere vormen van bekendmaking.

Voorstellen kunnen tot en met 1 oktober 2024 worden ingediend via info@groningerkerken.nl.

Adviescommissie

Een adviescommissie beoordeelt de inzendingen. In de commissie hebben zitting Patty Wageman, directeur Groninger Kerken, Tino Mager, Assistant Professor History and Theory of Architecture and Urbanism Rijksuniversiteit Groningen en Titus M. Eliëns, voormalig hoofd collecties Kunstmuseum Den Haag en emeritus hoogleraar Industriële Vormgeving in relatie tot de Kunstnijverheid Universiteit Leiden beoordeelt de inzendingen. “Het stipendium biedt een unieke kans om individueel onderzoek te doen naar een prachtig cultureel erfgoed en om wetenschappelijke aandacht te trekken”, zegt commissielid Mager.

Eerste ontvanger

Margreet Wieske ontving in 2022 als eerste het Titus Stipendium. Zij deed onderzoek naar de Beglazingsgeschiedenis van laatmiddeleeuwse Groninger kerken en kloosters.

De late middeleeuwen zijn een bloeitijd voor de Groninger kerken. De meeste van de circa honderdvijftig kerken en kloosters waren voorzien van glas-in-loodramen. Deze, vaak beschilderde ramen zijn een belangrijke bron voor ons begrip van de middeleeuwse verbeelding in Noord-Nederland. Dit fenomeen is tegenwoordig goeddeels uit het zicht verdwenen.

Foto: Campagnebeeld Titus Stipendium 2024 (foto Stella Dekker).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.