Ga naar de inhoud

Erfgoedclubs: bescherm NS-station in Beverwijk

Heemschut Noord-Holland en het Cuypersgenootschap vragen B en W van Beverwijk het lokale treinstation te beschermen. Dit om sloop van (een deel van) het gebouw te voorkomen. Het risico van afbraak bestaat, aangezien bestudeerd wordt hoe de voormalige fietsenstalling van het station plaats kan maken voor nieuwbouw. De NS en de gemeente Beverwijk onderzoeken die mogelijkheid in het kader van plannen om de Spoorzone van de stad te herontwikkelen.

Typisch voor wederopbouwperiode

Het treinstation naar ontwerp van G.J. van der Grinten is volgens beide erfgoedorganisaties typisch voor de wederopbouwperiode. Na de Tweede Wereldoorlog onderging Beverwijk een bijna stormachtige groei. Daarbij paste een station met allure. Het bouwwerk was onderdeel van een stedenbouwkundig ontwerp, waarbij ook het voorplein met vijver, hartenkamp en bushaltes hoorden.

Het station uit 1960, waar de voormalige fietsenstalling onlosmakelijk onderdeel van maakt, markeerde de rand van dit grootstedelijke voorplein. Reizigers konden direct naar de perrons wandelen, zonder eerst door het hoofdgebouw te moeten. Juist de voormalige fietsenstalling begeleidde de reiziger richting de voetgangerstunnels – een nieuw concept in de naoorlogse tijd.

Waarde

Het stationsgebouw is volgens Heemschut en het Cuypersgenootschap van grote cultuurhistorische en stedenbouwkundige waarde. Om het tegen afbraak te behoeden, roepen beide erfgoedorganisaties burgemeester en wethouders van Beverwijk op het complete gebouw te beschermen.

Blijkens de stedenbouwkundige visie zou de plaatselijke overheid zelf ook voornemens zijn om het NS-station te behouden en op te knappen. “Door het gebouw als gemeentelijk monument aan te wijzen, kan het behouden blijven voor toekomstige generaties. De monumentenstatus en het sterke historische karakter zullen ook de kwaliteit van de toekomstige plannen binnen de Spoorzone versterken”, aldus Heemschut en het Cuypersgenootschap.

Foto: Station Beverwijk in 2017 (foto Wikimedia Commons).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.