Ga naar de inhoud

Boek beschrijft erfgoed kwekersdorp Boskoop

Journalist Koen van Wijk heeft zijn boek De Roem van Boskoop gepresenteerd. Dat gebeurde op zaterdag 15 juni tijdens de Open Kwekerijdag van de Stichting Belangenbehartiging Greenport-Boskoop. Van Wijk overhandigde het eerste exemplaar aan Meindert Stolk, gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland.

Aanwezig waren ook Anouk Noordermeer (Cultuur, erfgoed en gemeentearchief), alsmede vertegenwoordigers van de drie beschreven kwekersfamilies: Van Gelderen/Esveld, Teun Wezelenburg en G.C. Stolwijk en Co.

Van Wijk schetste in zijn openingswoord de totstandkoming van de uitgave die de geschiedenis van het dorp Boskoop beschrijft. Zo worden de kwekersfamilies gevolgd bij de ontwikkeling van hun bedrijf. De toegankelijke publicatie behandelt de perioden 1911—1945, 1945-2000 en 2000-2024. De auteur plaatst de ‘lokale’ geschiedschrijving in de context van internationale ontwikkelingen.

Frans Ferdinand

Het verhaal over het erfgoed van Boskoop begint met het bezoek van aartshertog Frans Ferdinand aan de Bloemententoonstelling in april 1911. Frans Ferdinand was ‘een  liefhebber van rododendrons, azalea’s rozen, en seringen’.

Van Wijk verwoordt treffend hoe de organisatoren uit die tijd met deze ‘hoge bezoeker’ omgingen. Ook noemt hij monumentale plaatsen en gebouwen zoals de blikvanger van Boskoop, het Floragebouw (1935) en Rosarium. Boeiend is te lezen hoe de boomkwekerijen steeds opnieuw, zeker als het minder goed gaat, weten te overleven. Zo worden de invloeden van ‘de beurskrach’ in de VS (1929) en die van de Eerste en Tweede Wereldoorlog beschreven. De gebonden uitgave is rijk voorzien van beeldmateriaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.