Ga naar de inhoud

POST Rotterdam piekt boven de Maasstad uit

POST Rotterdam krijgt een hal waarvan je de mond openvalt’, kopte het AD. Het rijksmonument ondergaat een grote transformatie tot bruisend publiek gebouw met winkels, galeries, restaurants en een vijfsterrenhotel op de verdiepingen. Aan de achterzijde verrijst een woontoren die inmiddels de helft van zijn lengte heeft bereikt.

De toren piekt zichtbaar boven het Rotterdamse centrum uit. Alle werkzaamheden zijn in volle gang om het gebouw terug te geven aan de Maasstad als een hernieuwd icoon. POST is een project van Braaksma en Roos Architectenbureau te Den Haag.

Hotspot

Sinds de bouw in 1923 was het postkantoor in Rotterdam een hotspot; dag-in-dag-uit was het een komen en gaan van honderden mensen en werden brieven over de hele wereld verspreid.

Iedere Rotterdammer, die er wel eens postzegels heeft gekocht of geld gestort, ziet de statige centrale hal zo weer voor zich. ‘Nou, POST Rotterdam heeft straks nóg zo’n hal waar je onderste kaak spontaan van naar beneden zakt’, constateert het AD.

Het gebouw wordt rondom toegankelijk gemaakt met verschillende publieke functies in de plint om het karakter van toen nieuw leven in te blazen. Op de oude los- en laadplek aan de achterkant, waar postwagens ooit af en aan reden, is het alsof je een kathedraal binnenstapt. 18 meter hoog met enorme betonnen pilaren.

De hal heeft aan drie zijden geen buitenmuren. Je kijkt tegen de karakteristieke gevels aan van het monumentale postkantoor.

Open achterzijde

Die specifieke plek is volgens betrokkenen niet zomaar gekozen. In het oorspronkelijke ontwerp van architect Bremer was het gebouw ontworpen met een ‘open achterzijde’, zonder deze vleugel dus.

De gevel aan de Rodezand is tijdens de bouw pas toegevoegd, en dat zien we bij de werkzaamheden die nu plaatsvinden terug. Daklijsten en mooie metselwerk muren die de originele contouren markeren komen tevoorschijn bij het losmaken van de achtervleugel en het versmelten van de toren.

Passende landing

Omdat het gebouw nog even vitaal leeft in de herinnering van de Rotterdammers is het ontwerp van de ‘landing’ van de toren met zorg in nauwe co-creatie met ODA New York tot stand gekomen. Zodat ook deze kant te herkennen is als – weliswaar een nieuwe versie van – het postkantoor.

Wat tijdens het ontwerpproces voelde als ‘fluiten tegen de wind in’, is inmiddels een gewaardeerd ontwerp. De nieuwe toegankelijke entree onder de toren luistert naar het monument en voegt zich zorgvuldig tussen de hoekstenen van het postkantoor. De karakteristieken van het monument zoals de horizontale geleding, de robuuste materialisatie en het spel tussen besloten en open komen terug in de nieuwe gevel.

Met de nieuwe entree krijgt POST er niet alleen een spectaculair nieuw binnenhof bij, maar wordt het gebouw via de twee binnenhoven doorwaadbaar verbonden van de Meent tot de Rodezand.

Foto: POST, de belangrijke plek in Rotterdam die decennia lang levendig gebruikt werd, gaat weer bruisen (foto Braaksma en Roos Architectenbureau).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.