Ga naar de inhoud

1.500 woningen op fabrieksterrein Codrico Rotterdam

Het grote fabrieksterrein van Codrico op Katendrecht in Rotterdam krijgt een spectaculaire metamorfose. In de monumentale fabriek, een nieuw te verrijzen toren (220 meter) en andere gebouwen komt woonruimte voor honderden (nieuwe) Katendrechters. In totaal gaat het om 1.500 huizen.

Verder zijn er plannen voor een Maritiem Centrum in de Rijnhaven. Door het verdwijnen van de fabrieksactiviteiten is een aaneengesloten wandelroute voorzien langs alle kades van de Rijnhaven en wordt recreatie op het water mogelijk.

Projectontwikkelaar RED Company, architectenbureau Powerhouse Company en de gemeente Rotterdam hebben een ontwikkelvisie gepresenteerd voor de laatste fabriek in ‘de Pols’ van Katendrecht. Met een Nota van Uitgangspunten begint binnenkort een participatieproces met de omgeving.

Betaalbare huizen

“Belangrijk industrieel erfgoed aan de Rijnhaven krijgt een prachtige nieuwe bestemming. Het afgesloten fabrieksterrein wordt een vitaal onderdeel van het nieuwe levendige Katendrecht”, zegt verantwoordelijk wethouder Bas Kurvers (Bouwen en Wonen).

“Het plan draagt ook bij aan de grote woningbouwopgave in Rotterdam. De helft van de huizen willen we in het betaalbare segment laten bouwen. Zo komen er veel nieuwe woningen bij voor de middengroepen die nu moeilijk aan een huis kunnen komen”.

Betaalbaar segment is alles tot een koopprijs van 310.000 euro of maximaal 1.000 euro maandhuur. Op het complex is ook ruimte voor 150 woningen in het sociale segment. Om betaalbaar te kunnen bouwen heeft het stadsbestuur een aanvraag voor de Woningbouwimpuls van 11 miljoen euro ingediend bij het rijk. Met die regeling stelt de rijksoverheid een miljard beschikbaar voor de bouw van betaalbare woningen door heel Nederland.

Stedenbouwkundig plan

Bedoeling is, dat fabrieksterrein Codrico (circa 1,8 hectare groot) een bruisende plek wordt met kantoren, winkels, horeca en cultuur. De gemeente Rotterdam en architectenbureau Powerhouse Company hebben daartoe een stedenbouwkundig plan gemaakt.

De herontwikkeling bestaat uit een woontoren, een wandblok en een gebouw op het veld naast de fabriek. De architectuur is geïnspireerd op het industriële erfgoed. Een deel van het complex – het monumentale gebouw dat rijksmonument is – wordt gerestaureerd en krijgt een woonfunctie. De markante kubus op het dak die in de avond groen verlicht is, blijft behouden.

Verder is er een plan voor een Maritiem Centrum in het water van de Rijnhaven. Dat moet een plek worden voor maritieme ondernemers, wetenschap en cultuur. De exacte programmering is nog niet bekend.

Het fabrieksterrein ligt aan de Rijnhaven waar de plaatselijke overheid een nieuw stadscentrum maakt. De herontwikkeling van het Codricoterrein wordt gezien als een nieuwe stap in die richting. Door verhuizing van de fabrieksactiviteiten kunnen Rotterdammers straks langs alle kades van de Rijnhaven flaneren, het zogenoemde Rondje Rijnhaven is dan af. Er komt ook een strand aan en een drijvend stadspark in de Rijnhaven die volgend jaar deels wordt gedempt.

Verplaatsing fabriek

Voor de herontwikkeling van het Codricoterrein is vertrek van de fabriek, die graan verwerkt voor de vee- en voedselindustrie, noodzakelijk. Daarna is er op Katendrecht volgens het stadsbestuur veel minder vrachtverkeer, ‘goed voor de leefbaarheid van de woonwijk’.

De fabriek heeft ook vaarrechten in de Rijnhaven. Waar nu nog een derde van het wateroppervlak gebruikt wordt door de beroepsvaart, is straks recreatie mogelijk.

Gerenommeerde architecten

Verschillende gerenommeerde architecten werken onder leiding van projectontwikkelaar RED Company aan het plan voor de herontwikkeling van het Codricoterrein.

Bureau SHoP Architects (New York) tekent aan de toren. Een ontwerp voor de herontwikkeling van de fabriek wordt gemaakt door Office Winhov en Crimson Architectural Historians. Het ontwerp voor de openbare ruimte komt van Delva Landscape Architecture & Urbanism en Powerhouse Company schetst het masterplan, het kade-gebouw en het veld-gebouw aan de zuidzijde.

Het ontwerp voor het Maritiem Centrum is van de hand van architecte Francine Houben van Mecanoo in Delft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.